Vaš mališan ide kod logopeda

Vaš mališan ide kod logopeda

Primetili ste da vaše dete ne govori kao njegovi vršnjaci i želite da ga odvedete kod logopeda na pregled? Možda vas je pedijatar uputio logopedu  ili vam je vaspitačica u vrtiću skrenula pažnju? U svakom slučaju, na vama je da ga odvedete logopedu koji će proceniti da li je potreban samo savet ili možda  i terapija.  Većina roditelja nije u prilici da bira kod kojeg logopeda će otići jer je u sistemu zdravstvene zaštite zaposeleno nedovoljno logopeda, a broj dece sa govorno-jezičkim poremećajima je sve veći. Proverite da li vrtić ili škola imaju zaposlenog logopeda. Danas je sve veći broj logopeda koji privatno obavljaju praksu, mada smo svesni da ovaka vrsta angažovanja zahteva dosta novca i da ovakav vid usluge nažalost ne mogu svi da priušte svom detetu.

 

Pre nego što odete kod logopeda trebalo bi da imate na umu sledeće:

 

  • Detetu objasnite (u skladu sa njegovim uzrastom) gde idete, mlađem detetu možete reći npr. "idemo kod jedne fine tete/čike, tamo ima dosta igračaka i sa kojom ćeš malo popričati, možeš joj recitovati pesmicu koju si naučio ili ispričati svoju omiljenu priču“, nešto starijem detetu objasnite da će mu logoped pomoći da nauči glasove koje ne zna izgovoriti. Nemojte ucenjivati dete „ako ne budeš bio dobar kod tete neću ti kupiti tvoju omiljenu igračku“, nemojte mu govoriti da ide kod doktora, stvorite pozitivnu i prijatnu atmosferu i dete će sigurno rado prihvatiti odlazak logopedu.

 

  • Odvojite dovoljno vremena za prvu posetu logopedu (obično traje oko sat vremena), vodite računa da dete bude zdravo i naspavano. Po mogućnosti bilo bi dobro da dođu oba roditelja, jer na prvom susretu logoped će od vas tražiti mnogo informacija kojih ćete sigurno lakše da se setite zajedno, a takođe će vama pružiti korisne informacije koje možda nećete moći sami upamtiti. Ukoliko imate još dece, potrudite se da ih ne vodite sa sobom, jer mogu odvlačiti pažnju deteta zbog kojeg ste posetili logopeda.

 

  • Logoped će od vas tražiti informacije o tome da li su u porodici postojali slučajevi poremećaja u govorno-jezičkom razvoju, kako je protekla trudnoća, porod, koja je bila porođajna težina, da li je dete odmah zaplakalo, koju je ocenu dobilo na rođenju, da li je dojeno, da li je imalo teškoća sa gutanjem i žvakanjem, kako je tekao rani psihomotorni razvoj, kad je prohodalo, kad je regulisalo higijenske navike i sl. Pitaće vas da li je dete gukalo, brbljalo, kada se javila prva reč sa značenjem, kad je počelo da sklapa rečenicu i ako je tekao dalje njegov govorno-jezički razvoj.Ovo su obično podaci koje roditelji zaboravljaju ili nisu sigurni, posebno ako imaju više dece, tako da bi bilo dobro da se podsetite u Radosnici, ako ste je pisali za vaše dete.

 

  • Ukoliko dete ima određenih razvojnih teškoća i već je posetilo druge stručnjake (neuropedijatar, psiholog, dečiji psihijatar i drugi) obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i budite iskreni kada govorite o tome kako dete funkcioniše u kućnim uslovima, šta je to što može da uradi sam, u čemu mu je potrebna pomoć...

 

  • Ukoliko ste zabrinuti zbog detetovog razvoja i ponašanja, slobodno izrazite svoje sumnje i nedoumice, jer otvorenim odnosom pomažete stručnjaku da stekne uvid u celokupno funkcionisanje vašeg deteta.

 

  • Možda će logoped tražiti od vas da popunite neki upitnik o vašem detetu, važno je da iskreno odgovorite na postavljena pitanja.

 

  • Nakon toga logoped će, ukoliko je u pitanju mlađe dete, kroz igru i uz korištenje igračaka čuti kako vaše dete govori, postavljaće mu određena pitanja, pokazivaće mu slike za koje će tražiti da kaže šta vidi na njima, upotrebiće (u skladu sa uzrastom) testove kojima se ispituje izgovor glasova, razvijenost rečenice, fond reči itd. Pregledaće govorne organe deteta, proveriti kako je razvijena motorika govornih organa. Tražiće da dete nešto nacrta, da ispriča priču, da slaže kockice itd. U ovom delu logopedskog pregleda pustite vaše dete da samo odgovara na pitanja, nemojte davati nikakve primedbe... (često čujem kako roditelji kažu "ali on/a sve to zna/radi kod kuće", "zašto nećeš da kažeš teti", "zašto se tako ponašaš, neću te voditi u igraonicu" i sl. Takve rečenice samo dodatno zbunjuju dete i ne daju terapeutu pravu sliku).

 

  • Ukoliko je vaše dete školarac neka ponese neku svoju knjigu i svesku radi procene čitanja i pisanja.

 

  • Na kraju će vam logoped saopštiti svoje mišljenje i dati predlog za uključivanje u terapiju ukoliko je potrebno. Možda će vas uputiti na dodatne specijalističke preglede, što ne treba da vas brine.

 

Iskoristite prvu posetu logopedu da pitate sve što vas zanima, tražite savet šta vi kod kuće možete uraditi na podsticanju govorno-jezičkog razvoja. Možda se pitate kako izabrati dobrog logopeda? Ukoliko ste u prilici da birate, prethodno se raspitajte kod drugih roditelja koga vam mogu preporučiti. Nekome će biti važno iskustvo terapeuta, drugi će imati neke druge kriterijume za izbor... Logoped mora biti osoba koja ima mnogo strpljenja u radu sa decom, pozitivna i prijatna, poštuje vas i vaše dete... mislim da je najvažnije da vaš mališan rado ide kod logopeda i da to ne doživljava kao neku "kaznu" i moranje. Dobar terapeut znaće zainteresovati dete da prihvati vežbe, a i na vama je deo odgovornosti da motivišete dete (pri tome ne mislim na stalno obećavanje kupovine igračaka i slatkiša). Imajte na umu da je potrebno da budete aktivan učesnik i saradnik u sprovođenju vežbi kod kuće prema uputstvima terapeuta i uspeh sigurno neće izostati.

 

logoped  Neda Bijelić

Online terapija
Online terapija
Akcija
KALENDAR razvoja govora
Saznaj više
KADA se zabrinuti?
Saznaj više
Pitajte nas
Saznaj više
Naše aplikacije
Saznaj više
Kontakt

064 585 27 21
065 560 65 68

office@lopsi.rs
Radno vreme

ponedeljak-petak
9.00 - 12.00h
15.00 - 20.00h
subota
9.00 - 15.00h
Adresa

Majora
Zorana Radosavljevića
252
Zemun - BATAJNICA
Sva prava zadržana
LOPSI © 2022
Podeli: